De pro-Russische separatisten die in de Oost-Oekraïense stad Donetsk een regeringsgebouw bezet houden, zijn niet van plan te vertrekken.

Ze verwerpen het akkoord dat donderdag tussen Oekraïne, Rusland, de Verenigde Staten en de Europese Unie werd gesloten, omdat de huidige Oekraïense regering in hun ogen illegaal is.

Volgens het akkoord moeten alle illegale gewapende groepen in Oekraïne worden ontwapend en bezette overheidsgebouwen in het oosten van het land worden teruggegeven.

De groepering, die zich de Donetsk Volksrepubliek noemt, zegt het regeringsgebouw pas te verlaten als de 'illegale' regering in Kiev het parlement en de presidentsgebouwen heeft verlaten, meldt de BBC.

In een tiental steden hebben pro-Russische separatisten de afgelopen weken overheidsgebouwen bezet. Ze eisen meer autonomie voor hun regio's binnen Oekraïne of zelfs aansluiting bij Rusland.

'Concrete actie'

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Andrij Desjtsjytsia zei vrijdag tijdens een persconferentie dat er "concrete actie" komt als pro-Russische activisten ook na de paasdagen overheidsgebouwen in het oosten van Oekraïne bezet houden. 

De bewindsman zei te hopen dat de spanningen tijdens de feestdagen afnemen.​

Stoken

Kiev en het Westen betichten Rusland ervan de onrust in Oost-Oekraïne verder op te stoken. Moskou ontkent dit, maar wil wel dat Oekraïne meer macht naar de regio's overhevelt.

Volgens Rusland lopen Russischtaligen in Oost-Oekraïne gevaar. Dat is dezelfde rechtvaardiging die werd gehanteerd voor het ingrijpen op de Krim.

Dit moet u weten over de onrust in Oost-Oekraïne

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne

Dossier Oekraïne