Justitie en politiek in Duitsland slaan alarm omdat de hyperverslavende synthetische drug crystal meth bezig is aan een opmars in het land en steeds meer wordt gebruikt. 

Vooral in het grensgebied met Tsjechië stapelen de problemen zich op en worden steeds meer vondsten gedaan, schrijven Duitse kranten donderdag. Het betreft de deelstaten Saksen, Saksen-Anhalt, Beieren en Thüringen

Het gebruik van de drug is voor het achtste jaar op rij gestegen, blijkt uit cijfers van de regering en politie die donderdag naar buiten worden gebracht.

Afgelopen jaar werd in 3.847 gevallen de drug in beslag genomen, schrijft de krant Bild donderdag op basis van documenten die het al heeft ingezien. Dat is 10 procent meer dan het jaar ervoor. Ook werden negen illegale laboratoria ontmanteld waar meth werd gemaakt.

2013

In 2012 nam de politie 88 procent meer crystal meth in beslag dan het jaar ervoor. In 2013 steeg het met 3 procent naar 77 kilo. In 2005 was de drug nog nauwelijks bekend in Duitsland. Er werd dat jaar één vondst gedaan van 6 kilo.

Voor het eerst in jaren is het aantal doden door drugs ook toegenomen, meldt het tijdschrift Der Spiegel eerder dit voorjaar. In 2013 stierven 1.002 mensen door drugs, een jaar eerder waren dat er nog 944, de laagste stand in 25 jaar. In 2008 eisten drugs nog 1.449 mensenlevens in Duitsland.

In 2012 werden bijna 2.600 mensen door justitie geregistreerd die aangaven dat jaar voor het eerst crystal meth te hebben gebruikt, 51 procent meer dan het jaar ervoor.

Nederland

Volgens een woordvoerder van het Trimbos-instituut wordt het gebruik van crystal meth in Nederland heel weinig gezien. Deze drug heeft een lange werking en drugsgebruikers in Nederland willen dat vaak niet. Ze willen snel na gebruik weer kunnen functioneren. ''Het gebruik van crystal meth zie je vaak in landen waar amfetamine slecht te krijgen is'', legt de woordvoerder uit.