De jacht op walvissen wordt gewoon voortgezet. Dat hebben honderden Japanse regeringsfunctionarissen, parlementariërs en leden van lobbygroepen dinsdag gezegd. 

Een uitspraak van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) dat de jacht op walvissen in de Zuidelijke IJszee moet worden stilgelegd brengt daar geen verandering in.

Minister van Visserij Yoshimasa Hayashi zei dat Japan zijn cultuur, waarin walvissen worden geconsumeerd, moet beschermen en bovendien de levering van walvisvlees moet veiligstellen. Bij het gebouw van het Japanse parlement werden gerechten met walvisvlees geserveerd.

Op 31 maart bepaalde het ICJ dat Japan niet langer toestemming heeft om bij Antarctica op walvissen te jagen. Voorheen mochten de Japanse walvisvaarders jaarlijks rond de duizend dieren vangen. Volgens het hof kan Japan echter niet aantonen dat de jacht wetenschappelijke doelen dient en lijkt de jacht vooral commercieel van aard te zijn.

Japan heeft aangekondigd volgend seizoen niet rond Antarctica te gaan jagen, maar er is nog niet besloten of de walvisjacht in het noorden van de Stille Oceaan ook wordt stilgelegd.