De militaire operaties tegen separatisten in het oosten van Oekraïne zijn begonnen. ​De acties vinden plaats in de omgeving van de stad Donetsk.

Dat heeft de Oekraïense interim-president Oleksandr Toertsjinov dinsdag volgens persbureau Interfax bekendgemaakt. 

"De anti-terroristische operatie is maandagnacht van start gegaan", aldus Toertsjinov volgens RT. "Het doel van deze acties is om de burgers van Oekraïne te beschermen." Ook moeten met de operatie "pogingen om Oekraïne op te breken" verijdeld worden. 

Volgens Toertsjinov gaan de veiligheidsdiensten ''geleidelijk en verantwoordelijk'' te werk. Hij hield opnieuw Rusland verantwoordelijk voor de onrust in het oosten van Oekraïne. ''De Russische plannen zijn en blijven bruut. Ze willen niet alleen de Donetskbekken zien branden, ze willen het hele zuiden en oosten zien branden: van Charkov tot Odessa.''

Gewapende separatisten in de stad Kramatorsk hebben dinsdag het door hen bezette hoofdbureau van politie verlaten. Volgens de Oekraïense politie deden ze dat vrijwillig en uit eigen beweging.

Bekijk een deel van de toespraak van Toertsjinov:

'Onacceptabel'

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, noemt het besluit van Toertsjinov "onacceptabel". Hij benadrukte op een persconferentie in Peking dat de Oekraïense grondwet veranderd moet worden, zodat alle regio's vertegenwoordigd zijn. 

Pro-Russische betogers bezetten sinds zaterdag de hoofdkantoren van de politie en veiligheidsdiensten in de stad en hebben wegversperringen opgeworpen in buitenwijken. De betogers kregen tot maandagochtend de tijd te vertrekken, maar aan dat ultimatum werd geen gehoor gegeven. 

'Absurd'

Berichten dat er Russische militairen in het oosten van Oekraïne zijn, zijn absurd. Dat heeft de woordvoerder van het Kremlin dinsdag gezegd.

Hij suggereerde dat westerse regeringen zulke verhalen de wereld in helpen om Rusland in een kwaad daglicht te stellen. ''Je kunt er slechts naar gissen waarom zij er er de voorkeur aan geven niet naar alle uitlatingen van Russische zijde te luisteren'', aldus de woordvoerder.

Gevechten

In de regio Donetsk hebben de betogers onder meer gebouwen bezet in de steden Donetsk,Horlivka en Slavjansk.

In de buitenwijken van Slavjansk zijn in de nacht van maandag op dinsdag al gevechten gemeld tussen pro-Russische opstandelingen en Oekraïense veiligheidsdiensten. In de buurt vanSlavjansk brandde een gebouw uit van het bestuur van het dorp Andrejevka.

Toertsjinov kondigde zondag al aan een ''volwaardige anti-terroristische operatie'' in het oosten van Oekraïne op te zetten.

Leger

De Oekraïense minister van Defensie Michail Koval liet maandag eerder op de avond weten dat het leger in gereedheid was gebracht voor de operatie. Er zijn volgens hem ''genoeg redenen'' om militair in te grijpen.

De Oekraïense inlichtingendienst SBU zou gesprekken hebben afgeluisterd waaruit blijkt dat er een grote militaire actie van Rusland op handen is.

Vijf dingen die u moet weten over de onrust in Oost-Oekraïne

Chronologie van de onrust in Oekraïne en De Krim

Alle berichten over Oekraïne