De Surinaamse president Desi Bouterse heeft zijn coalitieregering eigenhandig aan het wankelen gebracht.

Na maanden van hoog oplopende interne ruzies en speculaties gooide hij maandagavond de partij 'Pertjajah Luhur' uit zijn regering. Dat berichten Surinaamse media.

Bouterse steunt in het parlement van Suriname voortaan op een minieme meerderheid van één zetel, waardoor regeren heel moeilijk kan worden.

De bom barstte nadat het Surinaamse parlement er maandag alweer niet in geslaagd was te vergaderen. Al een halfjaar geleden had de volksvertegenwoordiging een begroting voor 2014 moeten goedkeuren, maar sinds februari kunnen vergaderingen niet doorgaan omdat er te weinig parlementsleden naar de vergaderzaal afzakken.

De begrotingsbehandeling had maandag eindelijk moeten beginnen, maar alweer kwam het overgrote deel van de parlementsleden niet opdagen.

Somohardjo

De grootste dwarsligger is Pertjajah Luhur van Paul Somohardjo, een van de partijen waarmee Bouterse in 2010 een regering vormde.

Somohardjo is het openlijk oneens met het door Bouterse doorgevoerde beleid op het ministerie van Onderwijs en liet daarom al bij voorbaat weten nooit in te zullen stemmen met het budget voor dat ministerie.

Bouterse liet maandagavond, na de zoveelste geannuleerde parlementsvergadering, Somohardjo ontbieden op zijn kantoor en gaf hem daar zijn ontslagbrief.

"Ik begrijp niet waarom de president tot deze stap is overgegaan. Voor zover ik weet, heb ik niemands vertrouwen beschaamd", reageert de partijvoorzitter tegen nieuwssite Starnieuws.

'Geen visie'

Het is niet de eerste keer dat de president botst met zijn coalitiegenoten. Op een partijbijeenkomst in 2011 zei Bouterse nog dat zijn coalitiepartners 'geen ontwikkelingsvisie' hebben.

Toen ex-legerleider Bouterse in 2010 president van Suriname werd, steunde hij op een ruim comfortabele tweederdemeerderheid. Na vier jaren van interne ruzies en hoog oplopende meningsverschillen is die geslonken tot de kleinst mogelijke meerderheid van één zetel. Daarnaast heeft Bouterse ook al meer dan tien ministers vervangen.

Volgens planning vinden de volgende parlementsverkiezingen in Suriname plaats in mei volgend jaar.