De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is zondagavond laat bijeengekomen voor een spoedzitting over Oekraïne.

De spoedzitting is op verzoek van Rusland, naar aanleiding van het geweld in het oosten van Oekraïne, zo meldt persbureau AP.

De Russische ambassadeur Vitaly Churkin zegt bezorgd te zijn over de aankondiging van de Oekraïense president om het leger in te zetten tegen de pro-Russische betogers.

Rusland kreeg stevige kritiek tijdens het beraad van onder meer de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Volgens hen is Russische aanwezigheid in Oost-Oekraïne zo goed als bewezen.

Volgens het Verenigd Koninkrijk zijn er tussen de 35.000 en 40.000 bewapende Russische militairen nabij de grens met Oekraïne. Dat zou blijken uit satellietfoto's. Oekraïne liet weten dat de gewapende mannen in het oosten van Oekraïne Russische uniforms dragen, zonder insignes, en wapens gebruiken die ook in het Russische leger worden gebruikt.

Rusland verwijt het Westen met dubbele maten te meten. De inname van overheidsgebouwen in het oosten van Oekraïne is volgens Rusland niet anders dan de inname van overheidsgebouwen in Kiev tijdens de revolutie, hoewel het Westen die acties juist aanmoedigde.

Barricades

De betogers bezetten sinds zaterdag de hoofdkantoren van de politie en veiligheidsdiensten in de stad Slavjansk en hebben wegversperringen opgeworpen in buitenwijken. Zij zijn de barricades opgegaan omdat ze willen dat het oosten meer bevoegdheden krijgt en zich, net als het schiereiland de Krim, aansluit bij Rusland.

Een medewerker van de staatsveiligheidsdienst van het land is gedood. Zeker vijf anderen raakten gewond. Ook een activist zou zijn omgekomen.

Chronologie van de onrust in Oekraïne en De Krim

Alle berichten over Oekraïne