President Oleksandr Toertsjinov gaat een "volwaardige antiterroristische operatie" in het oosten van Oekraïne opzetten. Hieraan zal ook het leger deelnemen.

Dat meldt de interim-president zondag.

Dit is een uitbreiding van een "antiterroristische operatie" die de Oekraïense autoriteiten zondag al startten om separatisten te verjagen uit de stad Slavjansk. De strijd escaleerde verder toen een medewerker van de staatsveiligheidsdienst van het land werd gedood. Zeker vijf anderen raakten gewond. Ook een activist zou zijn omgekomen.

De pro-Russische betogers bezetten sinds zaterdag de hoofdkantoren van de politie en veiligheidsdiensten in de stad en hebben wegversperringen opgeworpen in buitenwijken. Zij zijn de barricades opgegaan omdat ze willen dat het oosten meer bevoegdheden krijgt en zich, net als het schiereiland de Krim, aansluit bij Rusland.

Volgens de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken, Arsen Avakov, begonnen betogers te schieten op de strijdkrachten. Die zijn uit het hele land naar Slavjansk gebracht. Aan de kant van de separatisten zijn ook een nog onbekend aantal slachtoffers gevallen, aldus Avakov. Militanten meldden dat zeker één betoger is omgekomen.

Ultimatum

President Toertsjinov gaf de opstandelingen in zijn televisietoespraak tot maandagochtend 06.00 uur de tijd hun wapens neer te leggen. Dan worden zij niet gestraft, mits zij niet op de ordetroepen hebben geschoten en bezette overheidsgebouwen verlaten.

Niet alleen in Slavjansk is het onrustig. Ook in de stad Charkov hebben ruim 1000 pro-Russische betogers zondag het gemeentehuis van de stad geblokkeerd.

Spoedberaad VN

De Verenigde Naties komen zondagavond om 20.00 uur in New York (lokale tijd) tijdens een spoedberaad bijeen vanwege de oproer in Oekraïne. Rusland heeft het beraad aangevraagd, omdat het vindt dat Oekraïne met de geplande antiterreur operatie een "crimineel bevel" geeft.

Ook NAVO-chef Anders Fogh Rasmussen liet van zich horen. Volgens hem is Rusland bezig met een propagandaoorlog "die we sinds het einde van de Koude Oorlog niet meer hebben gezien". Moskou probeert zo "de werkelijkheid te verdraaien, aandacht af te leiden van Ruslands illegale acties en het gezag van de Oekraïense autoriteiten te ondermijnen."

Chronologie van de onrust in Oekraïne en De Krim

Alle berichten over Oekraïne