Bij een antiterreuroperatie in Slavjansk is zondag een medewerker van de Oekraïense veiligheidsdienst omgekomen en raakten vijf anderen gewond. ​Ook een activist zou zijn omgekomen.

Dat zegt de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov op Facebook.

Gewapende pro-Russische betogers hebben zaterdag de hoofdkantoren van de politie en veiligheidsdiensten in de Slavjansk bezet en wegversperringen opgeworpen in buitenwijken. Ze eisen meer eigen bevoegdheden voor de regio en willen dat het oosten zich aansluit bij Rusland, net als het schiereiland de Krim.

Volgens Avakov is zondag aan de kant van de separatisten een ''onbekend aantal slachtoffers'' gevallen. Militanten hebben persbureau Interfax gemeld dat zeker één betoger is omgekomen.

Onrustig

Ook op andere plekken in het oosten van het land is het onrustig. Afgelopen week namen actievoerders overheidsgebouwen over in in steden als Donetsk en Loehansk. In Kramatorsk werd het stadhuis bezet, in de plaats Marioepol is het burgemeesterskantoor overgenomen.

Zaterdag dwongen ze een politiechef tot aftreden in Donetsk. De Oekraïense autoriteiten beschuldigen Moskou ervan de opstandelingen te steunen.

Helikopters

Een verslaggever van persbureau Reuters zag twee militaire helikopters boven een van de bezette hoofdkwartieren vliegen. Direct na Avakovs melding zijn zo'n twaalf vrouwen die zich in het politiegebouw bevonden toen dat werd bezet, weer vrijgelaten.

Zo'n honderd burgers, voornamelijke oudere vrouwen, staan voor het kantoor en roepen leuzen zoals ''Referendum!'' ter ondersteuning van de betogers binnen.

De pro-Russische betogers eisen meer eigen bevoegdheden voor de regio. Ze willen dat het oosten zich aansluit bij Rusland, net als het schiereiland de Krim. Ook in andere steden in het oosten hebben opstandelingen overheidsgebouwen bezet.

Overleg

Rusland heeft gewaarschuwd dat als Oekraïne overgaat tot militair ingrijpen in Oost-Oekraïne, Rusland zich terugtrekt uit het topoverleg dat in Genève wordt gehouden, zo meldt persbureau Interfax.

Militaire middelen zou de "toekomstige samenwerking over de Oekraïense kwestie ondermijnen'', aldus de Russische minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken zaterdag in een telefonisch onderhoud met zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry.

De afgelopen week namen actievoerders al overheidsgebouwen over in Donetsk. De pro-Russische betogers eisten meer eigen bevoegdheden voor de regio. Ze willen dat het oosten zich aansluit bij Rusland, net als het schiereiland de Krim.

Chronologie van de onrust in Oekraïne en De Krim

Alle berichten over Oekraïne