De Oekraïense regering beschouwt de bestorming van regeringsgebouwen zaterdag in het oosten van het land als een daad van Russische agressie. 

Dat schrijft minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov zaterdag op zijn Facebook-pagina. De Nationale Veiligheidsraad van het land wordt met spoed bijeengeroepen. 

Volgens Avakov werd bij de bestorming van een politiebureau in Krasny Lyman gebruikgemaakt van wapens die alleen in gebruik zijn bij het Russische leger. Volgens hem zullen de troepen van het ministerie van binnenlandse zaken en van het Oekraïense leger reageren op de gebeurtenissen. 

Ook in Kramatorsk namen activisten het hoofdpolitiebureau in na een vuurgevecht met Oekraïense agenten. Dit hebben ooggetuigen gemeld. Kramatorsk, met zo'n 200.000 inwoners, is een belangrijk centrum voor de machinebouw in Oekraïne. Bijna tweederde van de bevolking spreekt er Russisch.

Meer dan twintig pro-Russische militanten kwamen in twee bussen aanrijden bij het hoofdbureau van politie. Schietend met automatische wapens bestormden zij het gebouw, zo is op videobeelden te zien. Het lijkt een georganiseerde actie: zij krijgen bevelen van een commandant en zij dragen hetzelfde militaire tenue.

Wegversperringen

Op de toegangswegen naar de stad Slavjansk in Oost-Oekraïne hebben pro-Russische separatisten met automatische wapens wegversperringen opgeworpen.

Zij controleren reizigers uit andere steden zoals Donetsk en Loehansk. Dit hebben ooggetuigen laten weten. De blokkades zijn gebouwd van zandzakken en autobanden.

Op de controleposten wapperen Russische en separatistische vlaggen. In Slavjansk hadden opstandelingen eerder op de dag het hoofdkantoor van de politie en het hoofdkantoor van de veiligheidsdiensten bezet.

De VS zeggen ''zeer bezorgd'' te zijn over de situatie. De aanvallen van pro-Russische separatisten op overheidsgebouwen doen denken aan recente gebeurtenissen die tot annexatie van de Krim leidden. 

Volgens het Witte Huis handelen de gewelddadige opstandelingen ''kennelijk'' met de steun van Rusland. ''Wij doen een beroep op president Poetin en zijn regering om alle pogingen te staken Oekraïne te destabiliseren, en wij waarschuwen voor verdere militaire interventies'', aldus een woordvoerster.

Topoverleg

Rusland heeft gewaarschuwd dat als Oekraïne overgaat tot militair ingrijpen in Oost-Oekraïne, Rusland zich terugtrekt uit het topoverleg dat in Genève wordt gehouden, zo meldt persbureau Interfax. Militaire middelen zou de "toekomstige samenwerking over de Oekraïense kwestie ondermijnen'', aldus de Russische minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken zaterdag in een telefonisch onderhoud met zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry.

Een topoverleg over Oekraïne tussen Rusland, de Verenigde Staten, Oekraïne en de Europese Unie zou op 17 april in het Zwitserse Genève moeten plaatshebben. Het Witte Huis maakte zaterdag bekend dat de Amerikaanse vicepresident Joe Biden op 22 april een bezoek brengt aan Kiev om te spreken met de regering en maatschappelijke organisaties.

Chronologie van de onrust in Oekraïne en De Krim

Alle berichten over Oekraïne