De Oekraïense regering wil de regio's in het land meer zelfstandigheid geven. Interim-premier Arseni Jatsenjoek zei dat vrijdag tijdens een bezoek aan Donetsk waar pro-Russische betogers een volksrepubliek hebben uitgeroepen.

De interim-premier sprak in Donetsk met lokale leiders, maar niet met vertegenwoordigers van de demonstranten die gebouwen bezet houden.

Regionale leiders, onder wie de burgemeester van Charkov, willen referenda organiseren voor meer autonomie en niet zozeer voor afscheiding en vroegen Jatsenjoek om goedkeuring. ''Er zijn geen separatisten onder ons'', aldus burgemeester Gennadi Kernes.

Pro-Russische betogers houden in de steden Loehansk en Donetsk gebouwen bezet. Zij willen ook referenda voor meer autonomie, maar die zouden dan gevolgd moeten worden door referenda over aansluiting bij Rusland.

Ultimatum

De regering van Oekraïne heeft de pro-Russische activisten in het oosten van het land een ultimatum gesteld. Vrijdag moeten ze bezette overheidsgebouwen verlaten. Ook moeten ze de wapens inleveren. Anders zullen de veiligheidsdiensten ingrijpen.

''We moeten de vrede in ons land bewaren en een eenheid blijven'', zei Jatsenjoek. ''Het beste recept om die eenheid te houden is de mensen te vertellen dat we weten hoe we ze een beter leven kunnen geven in de toekomst. We hebben geen tijd om te wachten, we moeten snel handelen.''

Inval

Kiev ziet de hand van Rusland in de onrust. Dat land zou geweld tegen de pro-Russische activisten als voorwendsel kunnen gebruiken voor een inval. Oekraïne heeft een prowesterse regering sinds de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj in februari naar Rusland vluchtte.

Bekijk beelden van interim-premier Jatsenjoek: 

Chronologie van de onrust in Oekraïne en De Krim

Alle berichten over Oekraïne