De Amerikaanse minister van volksgezondheid Kathleen Sebelius is donderdag afgetreden. Zij heeft veel kritiek over zich heen gekregen om de technische blunders rond Obamacare.

Sylvia Matthews Burwell, de begrotingsdirecteur van Obama, volgt Sebelius op.

Obamacare is het ziektekostenverzekeringsprogramma onder de nieuwe zorgwet van president Barack Obama. De invoering van Obamacare werd gekenmerkt door problemen met de website waar mensen zich voor de ziektekostenverzekering konden aanmelden.

Hoewel het aantal aanmeldingen, 7,5 miljoen, uiteindelijk boven verwachting was, is de ongunstige perceptie bij het publiek over de herziening van de federale gezondheidszorg blijven bestaan. Ook bestaat de zorg dat de premies in 2015 fors zullen stijgen, omdat veel jonge, gezonde mensen zich nog niet hebben aangemeld.

Republikeinse politici willen Obamacare tot mikpunt maken van hun verkiezingscampagnes in 2016. Met de benoeming van Burwell wil Obama hen de wind uit de zeilen nemen. Veel Republikeinen zijn zeer over haar te spreken en toen zij voor de functie als begrotingsdirecteur werd voorgedragen, werd haar benoeming unaniem goedgekeurd.