Silvio Berlusconi wil als taakstraf gehandicapten helpen. De rechtbank in Milaan buigt zich donderdag over een vervangende straf voor de vier jaar cel waartoe de ex-premier van Italië vorig jaar is veroordeeld wegens belastingfraude.

Berlusconi wil het liefst een taakstraf, omdat hij niet de gevangenis in wil. Als zijn verzoek wordt ingewilligd, is hij de eerste (ex-)premier van Italië die een taakstraf doet, aldus het persbureau ANSA.

De succesvolle ondernemer Berlusconi denkt dat hij gehandicapten goed kan motiveren. Daarom wil hij zijn taakstraf in een centrum voor gehandicapten vervullen. Justitie onderzoekt of de eventuele taakstraf goed is voor de gehandicapten, wegens de bewaking van Berlusconi en het verwachte mediacircus eromheen.

In de rechtbank in Milaan kwamen er donderdag al dranghekken aan te pas om de stromen verslaggevers in goede banen te leiden. De rechter zou ook huisarrest kunnen opleggen. De beslissing valt waarschijnlijk binnen vijf dagen, aldus de krant Corriere della Sera.

Achtergrond: Processen tegen Berlusconi