Gewapende pro-Russische demonstranten hebben in de Oost-Oekraïense stad Loehansk 56 van de zestig mensen die zij hadden gegijzeld vrijgelaten.

Dat heeft de Oekraïense veiligheidsdienst SBU woensdag gemeld. De betogers houden sinds zondag het regionale hoofdkwartier van de veiligheidsdienst en andere gebouwen bezet.

Een woordvoerster van de lokale politie sprak de bewering van SBU tegen. Ze zei dat er helemaal geen sprake was van een gijzeling.

Woensdag werden hoge barricades opgeworpen voor het bezette gebouw en 's nachts werden toespraken gehouden. Sprekers veoordeelden de regering in Kiev en herhaalden hun eis om een referendum over onafhankelijkheid te organiseren, zoals onlangs gebeurde op de Krim.

Een onbekende spreker somde een lijst van Oekraïense politici op die volgens hem de kogel verdienden. Speeches werden herhaaldelijk onderbroken door de menigte die enthousiast "Rusland! Rusland" scandeerde.

Bestorming

De bezetters zeiden in een videotoespraak Oekraïense veteranen van de oorlog van de toenmalige Sovjet-Unie in Afghanistan te zijn. Zij beloofden een bestorming van het gebouw met geweld te zullen beantwoorden.

In diverse Oekraïense steden zijn de afgelopen dagen protestacties gehouden. De bewoners van Oost-Oekraïne hebben van oudsher meer op met de machtige oosterbuur dan met de regering in Kiev. Ook activisten in andere steden willen meer autonomie voor hun regio en een referendum houden.

De Oekraïense regering en de Verenigde Staten hebben Moskou ervan beschuldigd een hand in de bezettingsacties te hebben.

Chronologie van de onrust in Oekraïne en De Krim

Alle berichten over Oekraïne