De Amerikaanse geheime dienst heeft de regels verscherpt en agenten overgeplaatst naar aanleiding van incidenten met alcohol tijdens reizen van president Barack Obama, zoals vorige maand bij de nucleaire top in Den Haag.

Dat melden Amerikaanse media woensdag.

Agenten van de Secret Service, onder meer verantwoordelijk voor de beveiliging van de president, mogen nu in de 24 uur voordat Obama ergens arriveert, geen alcohol drinken. Bij andere diensten is dat twaalf uur geworden.

Voorafgaand aan de nucleaire top in Den Haag stuurde de dienst drie agenten naar huis nadat zij tegen de regels in alcohol hadden geconsumeerd. Een van de drie was door het alcoholgebruik buiten westen geraakt in het hotel waar ze verbleven en moest naar zijn kamer worden gebracht door personeel.

Bij een ander incident in de Amerikaanse staat Florida was een agent betrokken bij een verkeersongeval. Hierbij was ook alcohol in het spel.

De directeur van de Secret Service, Julia Pierson, moest afgelopen week verantwoording afleggen bij het Amerikaanse parlement. Ze noemde het opzichzelfstaande incidenten maar erkende dat deze verkeerd zijn.