De Verenigde Staten dreigen Rusland nieuwe sancties op te leggen als Moskou geen stap terugzet in het conflict met Oekraïne. 

Tijdens een hoorzitting in de Amerikaanse Senaat zei minister John Kerry van Buitenlandse Zaken de hand van Rusland te zien in de onrust in de Oekraïense steden Donetsk en Charkov.

Moskou wil volgens hem de situatie zo draaien dat het kan ingrijpen onder het mom van bescherming van de Russische minderheid, net zoals op de Krim.

Volgens Kerry zijn Russische agenten verantwoordelijk voor de recente onrust. De Verenigde Staten en Europa zitten op één lijn wat betreft hardere sancties. Die zouden vooral de energie-, bank- en mijnbouwsector treffen, hield hij de senatoren voor. Kerry spreekt volgende week met zijn Russische collega Sergej Lavrov.

Dialoog 

Oekraïne is onder voorwaarden bereid de dialoog aan te gaan met Rusland. Bij onderhandelingen mogen alleen officiële vertegenwoordigers van Oekraïne, Rusland, de EU en de Verenigde Staten vertegenwoordigd zijn, stelt Kiev.

Om het conflict met Rusland tot een goed einde te brengen moet Moskou stoppen met ''zijn agressieve en subversieve handelingen en afzien van veroveringsplannen'', aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ook moet Rusland zijn troepen terugtrekken van de grenzen met Oekraïne en van de Krim. Rusland annexeerde half maart het Oekraïense schiereiland ondanks internationaal protest.

'Doodeng'

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken vindt de Russische propaganda rond Oekraïne doodeng, zo zegt hij in Pauw en WittemanVolgens Timmermans zitten de Russen opgesloten in hun eigen propaganda en retoriek die het land bijna dwingt tot steeds weer een nieuwe stap. ''Ik vind dat doodeng want dan kun je het niet meer stoppen.''

Hij doelde op de Russische media waarin het volgens hem maar over één ding gaat: de bedreigingen van Russischtaligen in het oosten van Oekraïne door het volgens Moskou fascistische regime in Kiev. Het feit dat er veel Russische troepen gelegerd zijn aan de grens met Oekraïne baart hem grote zorgen.

Verdergaande sancties zullen consequenties hebben voor de hele wereld, maar vooral voor Rusland, denkt Timmermans. Het land is ''volledig afhankelijk'' van de export van olie en gas en zonder ''staan ze niet sterk'', aldus Timmermans.

Volgens hem is Rusland niet zo'n wereldmacht als het zelf op het moment voordoet. ''Maar ze zijn wel in staat om een heleboel ellende in Oekraïne te veroorzaken.''

NAVO

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat het de beslissing van de NAVO om de toegang van Russische diplomaten tot het hoofdkwartier in Brussel te beperken getuigt van een ''Koude Oorlog-mentaliteit'.

Het bondgenootschap beperkte dinsdag de toegang van Russische vertegenwoordigers tot het NAVO-hoofdkwartier. Alleen de Russische ambassadeur bij de NAVO, zijn tweede man en twee medewerkers hebben nog toegang. Andere Russen moeten zich net als 'gewone' bezoekers van tevoren aanmelden als ze het hoofdkwartier binnen willen komen.

Het is een gevolg van de beslissing van de ministers van Buitenlandse Zaken van de 28 NAVO-staten van vorige week om praktische alle samenwerking met Rusland op te schorten. Dat was een reactie op de Russische agressie tegen Oekraïne.

Gijzeling

Pro-Russische separatisten hebben in de Oekraïense stad Loehansk een gebouw van de veiligheidsdienst SBU vol gehangen met explosieven en houden er ongeveer zestig mensen vast. Volgens de Oekraïense veiligheidsdienst hebben de separatisten het gebouw zondagavond ingenomen.

Volgens de SBU hanteren de separatisten ''terroristische methodes''. Ze zijn bewapend. Bij de gijzelaars zou het gaan om burgers.

De pro-Russische demonstranten in Loehansk ontkennen in alle toonaarden dat er mensen tegen hun wil worden vastgehouden en dat het gebouw vol explosieven zit. ''Er zijn geen explosieven, geen gijzelaars. We hebben geen gijzelaars nodig om te krijgen wat we willen'', aldus een van hen tegen persbureau Reuters.

Chronologie van de onrust in Oekraïne en de Krim | Alle berichten over Oekraïne