De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Frank-Walter Steinmeier, heeft er dinsdag op aangedrongen dat drie christelijke geestelijken die vorig jaar in Syrië zijn ontvoerd, worden vrijgelaten. 

Steinmeier deed de oproep naar aanleiding van de brute moord maandag op de Nederlandse jezuïet Frans van der Lugt in zijn woonplaats, de Syrische stad Homs.

''Met grote zorg volgen we de toenemende aanvallen van islamitische terroristen op religieuze minderheden, onder wie christenen'', aldus de bewindsman.

De drie christelijke geestelijken waar hij op doelde zijn de jezuïet Paolo Dall'Oglio, de Syrisch-orthodoxe aartsbisschop van Aleppo, Gregorius Yohanna Ibrahim, en de Grieks-orthodoxe bisschop van Aleppo, Boulos Yazigi. De twee bisschoppen zijn in april vorig jaar in Aleppo ontvoerd.

De Italiaanse jezuïet Dall'Oglio werd eind juli in Raqqa door strijders van de ISIL (Islamitische Staat in Irak en de Levant) gevangengenomen. Het is niet bekend of hij nog leeft.

Alawieten

Ruim driekwart van de Syriërs hangt de soennitische islam aan. Het Syrische regime wordt sinds 1970 geleid door een familie van alawieten, de Assads. Dat is een religieuze minderheid met een geloof dat wortels heeft in de sjiitische islam.

Ongeveer 10 procent van Syriërs is alawiet. Ongeveer 10 procent is christen. De strijd tegen de Assads wordt inmiddels gedomineerd door soennitische extremisten.

Alles over de situatie in Syrië