De Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius heeft dinsdag voor de rechter gesproken over de avond vorig jaar waarop hij zijn vriendin Reeva Steenkamp doodschoot.

"Ik hoorde het raam in de badkamer opengaan", aldus Pistorius in de rechtszaal. "Dat was het moment dat alles veranderde. Ik dacht dat een inbreker mijn huis binnendrong."

Pistorius: "Toen ik me richting de badkamer bewoog, voelde ik angst en begon ik te schreeuwen dat [de inbrekers] weg moesten gaan. [...] Ik was me er constant van bewust dat deze mensen me op elk moment konden gaan aanvallen."

De 27-jarige atleet verklaarde dinsdag dat het donker was in het huis en dat hij niets kon zien. "Het eerste dat in mij opkwam, was dat ik Reeva en mijzelf moest beschermen." Huilend vertelde Pistorius de rechtbank vervolgens dat hij vier keer schoot toen hij dacht te horen dat iemand uit de wc zou komen. Hij schreeuwde naar Steenkamp, maar hoorde niets. 

Pistorius: "Ik trok mezelf op aan het bed en voelde of Reeva daar nog lag, maar ik voelde niets. Dat was het moment dat het besef bij me doordrong dat het misschien Reeva was, in de wc." 

Rond 14.30 uur (Nederlandse tijd) werd besloten dat de rechtszaak later wordt voortgezet: "Ik zag de verdachte buiten, en zijn shirt is doorweekt", aldus de advocaat van Pistorius, Barry Roux. Maandag werd de zaak ook verdaagd nadat Pistorius in tranen uitbrak. 

Bekijk beelden van de verklaring:

Excuses

Pistorius bood de familie van Steenkamp maandag al zijn excuses aan. "Ik probeerde Reeva simpelweg te beschermen", aldus Pistorius, die in de rechtszaal in tranen uitbarstte. "Ik kan me niet voorstellen hoeveel pijn ik heb veroorzaakt."

De 'bladerunner' begon maandag in de rechtbank in Pretoria aan zijn getuigenverklaring. Hij sprak in Pretoria over zijn jeugd, zijn opvoeding, de dood van zijn moeder toen hij vijftien jaar oud was, en zijn liefde voor de sport. Hij kreeg de naam 'bladerunner', omdat hij geen benen heeft en als atleet met protheses rent.

Deur

Dinsdag sprak Pistorius over de noodlottige avond in februari 2013 waarop hij Steenkamp doodschoot door de deur van de badkamer.

Hij heeft altijd volgehouden dat de dood van zijn vriendin een ongeluk was en dat hij dacht dat er een inbreker in huis was. De aanklagers claimen dat Pistorius zijn vriendin bewust doodde na een ruzie.

Verschillende getuigen hebben verklaard geschreeuw van een vrouw en schoten te hebben gehoord. De verdediging van Pistorius claimt dat hijzelf scheeuwde en dat hij uit paniek schoot.

Inbraak

Pistorius sprak maandag ook over zijn ervaringen met geweld in het verleden. Zo vertelde hij over verschillende woninginbraken en over een hevig bloedend persoon op straat die hij te hulp schoot. 

Pistorius verklaarde meer dan eens te zijn gevolgd richting zijn huis en ook een keer te zijn beschoten op de snelweg. In 2012 zou hij een keer op zijn achterhoofd zijn geslagen, na te zijn bedreigd. Hij moest een hoofdwond laten hechten en deed aangifte. 

Uit het betoog van Pistorius van maandag bleek dat de verdediging inzette op een verhoogde sensitiviteit voor geweld, vanwege Pistorius' ervaringen met geweld in het verleden. 

Spelen

Pistorius won op zijn 'blades' goud op de Paralympische Spelen in 2012 en deed ook mee aan de Olympische Spelen. De atleet gold als een toonbeeld van doorzettingsvermogen en was een boegbeeld van grote sponsoren, onder wie Nike.

Zes dingen die u moet weten over de zaak-Pistorius