De autoriteiten in Afghanistan hebben meer dan drieduizend klachten ontvangen over incidenten bij de presidentsverkiezingen zaterdag.

Dat zijn er aanzienlijk meer dan de ruim tweeduizend bij de verkiezingen vijf jaar geleden, die gepaard gingen met fraude op gote schaal.

Ook de drie belangrijkste kandidaten, allen oud-minister onder de zittende president Hamid Karzai, hebben geklaagd over fraude of andere onregelmatigheden.

Het aantal klachten zal naar verwachting nog toenemen, omdat veel incidenten buiten de stedelijke gebieden nog niet zijn gemeld, zegt Nader Mohseni van de nationale kiesraad. ''Wij kunnen niet ontkennen dat er bij de verkiezingen voorbeelden van fraude en schendingen van de kieswet waren'', aldus Mohseni.

Volgens PvdA-europarlementariër Thijs Berman, de voorzitter van de EU-waarnemersmissie bij de gang naar de stembus, zal de missie de ''behandeling van de klachten heel serieus volgen''.

Te vroeg

Hij vindt het nog ''te vroeg'' om zich uit te spreken over eventuele onregelmatigheden. Hij herinnert eraan dat er in 2009 pas na een week zicht was over de omvang van de verkiezingsfraude.

De uitslag van de verkiezingen kan nog weken op zich laten wachten. Volgens eerste uitslagen ligt voormalig minister van Buitenlandse Zaken Abdullah Abdullah voorop in de hoofdstad Kabul.

Waarnemers verwachten dat hij het in een tweede ronde zal moeten opnemen tegen Ashraf Ghani, een voormalig functionaris van de Wereldbank. Zittend president Hamid Karzai was na meer dan 12 jaar in functie niet herkiesbaar.

'Verkiezingen leven echt in Afghanistan' | Karzai laat gemengde erfenis achter

Drie belangrijke presidentskandidaten