Premier Pauline Marois van Québec treedt af als leider van de Parti Québecois, nadat die separatistische partij maandag een zware nederlaag had geleden bij de verkiezingen in de Franstalige Canadese provincie.

Ze leidde de partij sinds 2007 en is sinds september 2012 priemier van Québec. Marois zelf werd in haar kiesdistrict in de buurt van de stad Québec verslagen.

De Parti Québecois heeft in 44 jaar niet zo'n slecht resultaat behaald. De Liberale Partij, die afscheiding van de Franstalige provincie van Canada afwijst, behaalde met 41 procent van de stemmen 70 van de 125 zetels in het provinciale parlement. Partijleider Philippe Couillard wordt de nieuwe premier.

De liberalen verloren nog geen twee jaar geleden de verkiezingen, nadat ze in een corruptieschandaal verzeild waren geraakt. Ze waren negen jaar achtereen aan de macht geweest.

Onafhankelijkheid

Marois (65), de eerste vrouwelijke premier van de provincie, leek bij het begin van de campagne in maart op een overwinning af te stevenen.

Het voordeel verdween, toen een kandidaat van haar partij, Pierre Karl Peladeau, de vroegere directeur van het grootste mediabedrijf in Québec, zich openlijk uitsprak voor onafhankelijkheid van de Franstalige provincie. Veel kiezers bleken niet te voelen voor afscheiding en evenmin voor een nieuw referendum daarover.

Ook zetten zij steeds meer vraagtekens bij de plannen van de Parti Québecois op het terrein van de economie en de gezondheidszorg.