De machinist van de trein die begin december vorig jaar ontspoorde in New York, had een ernstige slaapstoornis. Dat blijkt uit medische gegevens die de nationale transportveiligheidsraad NTSB heeft vrijgegeven.

Dat melden Amerikaanse media maandagavond (plaatselijke tijd), waaronder NBC News.

De 46-jarige machinist had eerder al te kennen gegeven dat hij zich tijdens de rit 'versuft' voelde. Volgens een medisch specialist die de man geobserveerd heeft, vertoonde het slaappatroon van de machinist 'tientallen abnormaliteiten' over een periode van zeven uur.

De NTSB zegt in het rapport niet of de slaapstoornis van de man heeft bijgedragen aan het ongeval. Volgens de medisch specialist kan het feit dat de machinist op wisselende uren werkte, wel een rol hebben gespeeld.

Niet eerder getest

Uit het rapport van de NTSB blijkt ook dat de machinist voor het fatale ongeval op 1 december vorig jaar niet eerder was getest op slaapstoornissen. De werkgever van de man, Metro-North, heeft in een verklaring laten weten dat de resultaten van het onderzoek momenteel bestudeerd worden.

De NTSB meldt verder dat de definitieve oorzaak voor het ongeval pas in haar eindrapport zal worden besproken. Wanneer dat precies verschijnt, is nog niet duidelijk.