De Verenigde Staten, Rusland, de Europese Unie en Oekraïne gaan opnieuw overleggen over de onrust in het oosten van Oekraïne.

Topdiplomaten uit elk van deze landen komen binnen tien dagen bijeen, laat de staf van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry maandag weten. Namens de VS is Kerry zelf van de partij.

De VS vrezen dat Rusland na de Krim nu ook andere delen van Oekraïne wil inlijven. Het Witte Huis waarschuwde het Kremlin maandag dat "het een zeer ernstige escalatie zou betekenen als Rusland, openlijk of heimelijk, Oost-Oekraïne intrekt".

De VS "staan klaar sectoren van de Russische economie nieuwe sancties op te leggen als de toestand verslechtert", aldus de Amerikaanse regering.

Er zijn sterke aanwijzingen dat een aantal van de pro-Russische betogers die in het oosten van Oekraïne overheidsgebouwen hebben bezet, zelf van elders afkomstig zijn, stelt het Witte Huis. De bezetters zouden zijn betaald voor hun actie.

Waarschuwing

Rusland heeft Oekraïne gemaand geen geweld te gebruiken tegen pro-Russische betogers in het zuidoosten van Oekraïne.

De Russische minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken deed dat maandag in een telefoongesprek met zijn Oekraïense ambtgenoot Andrej Desjchitsia.

Volgens Moskou moet het streven van de inwoners van de Oekraïense regio's worden gerespecteerd. Ook mag niet met geweld worden gereageerd op ''legitieme eisen'' als de bescherming van de Russische taal en cultuur.

Chronologie van de onrust in Oekraïne en De Krim

Alle berichten over Oekraïne