In Guinee zijn de eerste mensen hersteld van ebola. De patiënten hebben in gezonde staat het behandelcentrum van Artsen zonder Grenzen in de hoofdstad Conakry verlaten. 

Dat laat de hulporganisatie maandag weten. Een woordvoerder kon aan NU.nl nog geen exact aantal vertellen.

"Het gaat om een paar mensen die zijn genezen, maar ik weet niet of het er twee of drie zijn", aldus de woordvoerder.

Tegen het ebolavirus bestaat geen vaccin of medicijn. Het enige wat gedaan kan worden is patiënten aan een infuus zetten en antibiotica toedienen ter ondersteuning. Een klein aantal weet op die manier te genezen van de ziekte.

De Guineese arts Marie-Claire zegt erg opgelucht te zijn dat er in haar kamp overlevenden zijn. "Toen de eerste patiënt het behandelcentrum uit kwam, was ik dolgelukkig en het hele team stond te juichen", zegt ze.

Besmet

Volgens de Guinese autoriteiten zijn er inmiddels 95 patiënten gestorven aan de ziekte. Zeker 151 mensen zijn mogelijk besmet met het ebolavirus.

 In Conokry is het behandelcentrum uit voorzorg uitgebreid van tien naar dertig bedden. Speciale teams zijn in de hoofdstad, maar ook in de omgeving, op zoek naar mensen die in aanraking zijn geweest met ebolapatiënten. 

Woedende menigte

Vrijdag heeft een woedende menigte een behandelcentrum van Artsen zonder Grenzen in de plaats Macenta bestormd. De aanvallers beschuldigden de hulpverleners ervan dat ze de ziekte naar het land hadden gebracht. Macenta ligt in het zuidoosten van Guinee, waar tot nu toe de meeste doden zijn gevallen.

Noodhulpcoördinator Henry Gray begrijpt de bezorgdheid van de lokale bevolking. "In Macenta hebben we voorlichtingsteams ter plekke, maar het is erg lastig om tegelijk mensen in hun eigen taal voor te lichten over de ziekte en alles te doen wat nodig is om de uitbraak te stoppen."

Artsen zonder Grenzen hoopt de activiteiten in Macenta zo snel mogelijk weer te kunnen voortzetten. Tot die tijd worden twee ebolapatiënten van de kliniek door een arts van het ministerie van Volksgezondheid verzorgd. 

Rode Kruis

Het Rode Kruis vreest dat het einde van de uitbraak van het ebolavirus in West-Afrika nog niet in zicht is. De hulporganisatie gaat honderden extra vrijwilligers trainen om het dodelijke virus tegen te gaan. Zij gaan voorlichting geven, woningen desinfecteren en lijken ​​verzamelen en bergen. Ook gaan ze helpen mensen op te sporen die in contact zijn gekomen met het virus, waar geen behandeling tegen bestaat.

Ook zijn negen specialisten onderweg om lokale afdelingen van het Rode Kruis te ondersteunen, maakte de hulporganisatie maandag bekend. Het Internationale Rode Kruis heeft ruim 1 miljoen euro nodig voor de hulpverlening. Het Nederlandse Rode Kruis heeft tot nu toe 40.000 euro hieraan bijgedragen.

Zes dingen die u moet weten over ebola