De Syrische president Bashar al-Assad heeft rebellen in zijn land verslagen en het gevaar dat Syrië uiteenvalt, is geweken.

Dit zei de leider van de sjiitistische Libanese beweging Hezbollah, Hassan Nasrallah, in een maandag gepubliceerd vraaggesprek met een Libanees dagblad. Nasrallah beklemtoonde dat de overwinning van Assad mede te danken is aan de strijders van zijn Hezbollahbeweging.

Nasrallah erkende wel dat de gewapende opstand tegen de Syrische president Bashar al-Assad een uitputtingsslag zou kunnen worden. ''Ze kunnen een uitputtingsoorlog beginnen, maar de rebellen kunnen het regime nu niet meer omverwerpen'', aldus Nasrallah.

Assad zelf zei vorige week tegen een Russische ex-premier, Sergej Stepasjin, dat de oorlog voor het einde van het jaar in zijn voordeel is beslist. Assad meent dat de strijd om het land dan voorbij is, maar er nog wel campagnes tegen terroristen nodig zullen zijn, zei Stepasjin volgens persbureau Itar-Tass.

Burgeroorlog

Demonstraties tegen het in 1970 gevestigde regime van de Assads ontaardden in de loop van 2011 in een wrede burgeroorlog.

Die heeft naar schatting al 150.000 doden veroorzaakt. Assads troepen verloren eerst grote delen van het land aan jihadisten en andere rebellen. Maar die zijn door het regeringsleger weer verdreven uit de omgeving van Damascus en delen van het westen van Syrië.

Alles over Syrië in ons dossier