In de Oost-Oekraïense stad Donetsk hebben pro-Russische betogers het gebouw van de regionale overheid bezet en een soevereine 'Volksrepubliek Donetsk' uitgeroepen. 

Dat heeft Radio Free Europe maandag gemeld. Ook zouden de demonstranten Moskou hebben gevraagd om militaire steun en willen zij uiterlijk 11 mei een referendum uitschrijven over aansluiting bij Rusland.

De activisten kwamen het gebouw uit en maakten hun plannen bekend tegenover een menigte van duizenden mensen.

De Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek zei eerder maandag dat hij Rusland ervan verdenkt achter de protesten te zitten. Rusland stookt volgens Jatsenjoek onrust in het oosten van Oekraïne om zo een militaire invasie te rechtvaardigen.

"Het plan is om de situatie te destabiliseren en troepen over de grens te sturen om ons grondgebied af te pakken", zei Jatsenjoek. "Dit zullen we niet toestaan."

Demonstratie

Zondag werd het overheidsgebouw in Donetsk bestormd na een demonstratie voor aansluiting bij Rusland. Daarbij riepen betogers leuzen als 'Donetsk is een Russische stad' en 'Weg met de NAVO'.

De politie gebruikte waterkanonnen om de ongeveer tweeduizend demonstranten uiteen te jagen. In Donetsk gaan al weken iedere zondag betogers de straat op om een referendum te eisen om zich bij Rusland aan te sluiten.

Chronologie van de onrust in Oekraïne en De Krim

Alle berichten over Oekraïne