De Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius heeft zijn excuses aangeboden aan de familie van zijn omgekomen vriendin, Reeva Steenkamp. 

"Ik probeerde Reeva simpelweg te beschermen", aldus Pistorius, die in de rechtszaal in tranen uitbarstte. "Ik kan me niet voorstellen hoeveel pijn ik heb veroorzaakt."

'Blade Runner' - een bijnaam die Pistorius kreeg omdat hij geen benen heeft en als atleet met protheses rent - is maandag begonnen aan zijn getuigenverklaring. Hij sprak in Pretoria over zijn jeugd, zijn opvoeding, de dood van zijn moeder toen hij 15 jaar oud was, en zijn liefde voor de sport. 

De 27-jarige Pistorius schoot in februari 2013 zijn vriendin dood door de deur van de badkamer. Hij heeft altijd volgehouden dat de dood van zijn vriendin een ongeluk was en dat hij dacht dat er een inbreker in huis was. De aanklagers claimen dat Pistorius Steenkamp bewust doodde na een ruzie. 

Verschillende getuigen hebben verklaard geschreeuw van een vrouw en schoten te hebben gehoord. De verdediging van Pistorius claimt dat hijzelf scheeuwde en dat hij uit paniek schoot.

Stompen

Na lang te hebben gepraat over zijn sportieve carrière, sprak Pistorius maandag over hoe het voor hem is om op zijn stompen te lopen. Hij verklaarde zijn protheses altijd zo snel mogelijk aan te doen, omdat hij geen balans kan vinden als hij op zijn stompen loopt. 

Die laatste verklaringen houden waarschijnlijk verband met het vraagstuk of Pistorius zijn protheses aanhad op het moment dat hij zijn vriendin doodschoot. Dat vraagstuk is van groot belang in de zaak, omdat de verdediging duidelijk wil maken dat hij in paniek was toen hij schoot, en daarom zijn protheses niet had aangetrokken. 

Een ballistisch expert heeft eerder voor de rechter verklaard dat Pistorius zijn blades niet aanhad.

Pistorius sprak later op de middag ook over zijn ervaringen met geweld in het verleden. Zo vertelde hij over verschillende woninginbraken en over een hevig bloedend persoon op straat. Hij verklaarde meer dan eens te zijn gevolgd richting zijn huis en ook een keer te zijn beschoten. 

Boegbeeld

Pistorius won op zijn 'blades' goud op de Paralympische Spelen in 2012 en deed ook mee aan de Olympische Spelen. De atleet gold als een toonbeeld van doorzettingsvermogen en was een boegbeeld van grote sponsoren, onder wie Nike.

Zes dingen die u moet weten over de zaak-Pistorius