De Nederlandse pater-jezuïet Frans van der Lugt (75) is maandag omgekomen in de Syrische stad Homs waar hij al tientallen jaren werkzaam was.

Dat heeft secretaris Jan Stuyt van de Nederlandse Orde van de Jezuïeten laten weten.

De Nederlandse pater was al zeker vijftig jaar werkzaam in Homs. Gewapende mannen ontvoerden hem maandagochtend uit zijn woning en schoten hem met twee kogels door het hoofd.

Strijders van het extremistische al-Nusrafront hebben Van der Lugt vermoord. Dat zei de gouverneur van de provincie Homs, Talal al-Barazi. Het Nusrafront is een vertakking van al-Qaeda. Het motief van de daders is onduidelijk.

Barazi zei dat de Syrische Halve Maan (Rode Kruis) probeert het stoffelijk overschot te bergen. De volgens Barazi gewaardeerde pater weigerde na het uitbreken van de burgeroorlog in 2011 de stad te verlaten.

Noodoproep

In januari deed Van der Lugt per video een noodoproep vanuit de Syrische stad, vanwege de hongersnood die daar heerst. "Wij houden van het leven, we willen niet verdrinken in de zee van pijn en dood", zei hij in het Arabisch.

Hij weigerde Homs te verlaten, terwijl delen van de stad door troepen van president Bashar al-Assad volledig waren afgesloten van de buitenwereld.

"Ik blijf bij mijn mensen. Ik ben de herder van mijn schapen", was zijn antwoord, zo zei Stuyt enkele maanden geleden.

Van der Lugt werd op 10 april 1938 geboren in Den Haag. Hij vertrok bijna vijftig jaar geleden naar Syrië. In Homs werkte hij met jongeren met een beperking en zorgde hij voor de zwakken die door het geweld hun buurt niet konden ontvluchten.

Diep geschokt

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken is diep geschokt door de dood van de Nederlandse pater Frans van der Lugt.

''De man die niets dan goeds bracht in Homs, die Syriër onder de Syriërs was geworden, die weigerde de zijnen in de steek te laten, ook toen het levensgevaarlijk werd, de man die zijn overtuiging met ware doodsverachting in de praktijk bracht, is op laffe wijze vermoord'', aldus Timmermans over Van der Lugt op Facebook.

''Het zoveelste slachtoffer van de gruwelijke strijd. Pater Frans verdient onze dankbaarheid en ons respect. En hij moet kunnen rekenen op onze inzet om de ellende te helpen beëindigen.''

Wereldnieuws

De dood van Van der Lugt in heeft over de hele werd indruk gemaakt. Grote persbureaus als het Duitse dpa, het Franse AFP en het Amerikaanse AP hebben maandag uitgebreid bericht over de moord op de Nederlander.

Ook grote internationale nieuwszenders als Al Jazeera en de BBC berichten over de pater. Een van de grote vragen bij alle media is wie verantwoordelijk is voor de moord en waarom die is gepleegd.

Profiel: Van der Lugt bleef Syriërs trouw tot aan dood