De belangrijkste militie in het oosten van Libië heeft ermee ingestemd om vier olieterminals over te dragen aan de regering in Tripoli. 

De militie had de terminals afgelopen zomer ingenomen en stilgelegd om een deel van de opbrengst van de olie-export op te eisen. Door de stillegging liep de regering miljarden aan inkomsten mis. 

De Libische minister van justitie Salah Margani maakte de deal zondagavond bekend, berichtte het Libische staatspersbureau LANA. Volgens het akkoord zal de militie de terminals van Zuwaitina en Al-Hariga onmiddellijk overdragen. Die van Ras Lanouf en Sidrah volgen binnen twee tot vier weken. 

Volgens LANA is het akkoord gesloten met Ibrahim Jedran, de leider van een beweging die meer autonomie wil voor het oosten van Libië, waar zich de meeste olievelden van het land bevinden. 

Illegale export

 

Amerikaanse marinecommando's enterden vorige maand een tanker om de illegale export van olie uit het oosten van Libië te voorkomen. 

In ruil voor het weer afstaan van de terminals ziet de procureur-generaal ervan af om degenen die bij de bezetting van de terminals betrokken waren te vervolgen, liet het ministerie van justitie via zijn website weten.

Wel komt er een onderzoek naar beweringen van de milities over overheidscorruptie bij de verkoop van olie. Ook zal worden bekeken of de opbrengst van de olieverkoop eerlijker over de Libische regio's kan worden verdeeld. 

Versterken

De afspraken kunnen het gezag van de centrale regering versterken. Tripoli staat nu zwak tegenover de machtige milities die zijn voortgekomen uit de opstand tegen het bewind van Muammar Kaddafi in 2011 en sterk verbonden zijn met regio's, steden en stammen. 

De oostelijke helft van Libië voelt zich al langer achtergesteld en uitgezogen door Tripoli. In 2012 riep een groep politici, activisten en vertegenwoordigers van invloedrijke stammen een autonome regio uit, die van oudsher Cyerenaico of in het Arabisch Barqa wordt genoemd.