Russische soldaten op de Krim hebben een Oekraïense marineofficier doodgeschoten. 

Dit hebben de plaatselijke autoriteiten op de Krim maandag laten weten.

Vijf mannen drongen een kazerne met Russische soldaten binnen en er werd geschoten toen de indringers wapens wilden stelen. Een van de indringers is gedood en een andere raakte gewond. De resterende drie konden ontkomen.

Oekraïense bronnen geven een andere lezing. De doodgeschoten man zou een Oekraïense officier zijn die er verbleef in afwachting van zijn vertrek uit de Krim. Hij zou door Russische soldaten zijn gedood bij een ruzie in de privésfeer.

De overname in maart van de Oekraïense Krim door Rusland is vrijwel zonder bloedvergieten verlopen.

Spoedbijeenkomst

De tijdelijke president van Oekraïne Oleksandr Toertsjinov heeft een bezoek aan Litouwen afgezegd vanwege de onrust in het oosten van het land. Toertsjinov heeft de veiligheidschefs in een spoedzitting bijeen geroepen.

De president wil volgens de verklaring de ''separatisten'' aanpakken.

Rechters

Ongeveer 200 radicale demonstranten van onder meer de ultranationalistische Rechtse Sector hebben in Kiev tegen de rechterlijke macht betoogd. Ze blokkeerden de ingang van het hooggerechtshof, waar een speciale bijeenkomst van magistraten zou zijn.

De meeste rechters, die uit alle hoeken van Oekraïne naar de hoofdstad waren gekomen voor de conferentie, konden niet naar binnen. De betogers jouwden hen uit.

De demonstranten stelden dat de rechters, die nog stammen uit de tijd van de in februari gevallen regering van president Viktor Janoekovitsj, zich aan hun belangrijke positie vastklampen. Ze eisten een grondige hervorming van de rechterlijke macht.

Chronologie van de onrust in Oekraïne en De Krim

Alle berichten over Oekraïne