Met een week van rouw herdenkt het Midden-Afrikaanse land Rwanda de genocide van twintig jaar geleden. In 1994 vermoordden extremistische Hutu's 800.000 leden van de Tutsi-minderheid en gematigde Hutu's.

In tegenwoordigheid van onder anderen minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken en de Britse oud-premier Tony Blair legt president Paul Kagame maandag volgens de BBC een krans bij het nationale monument voor de volkerenmoord in de hoofdstad Kigali.

Daarna wordt met een fakkel die de afgelopen maanden door heel het land is gedragen, een vlam aangestoken in het Amahoro-stadion in de hoofdstad.

Kagame ontstak het vuur samen met VN-chef Ban Ki-moon, die herinnerde aan de pijnlijke besluiteloosheid van de rest van de wereld.

Ban sprak van "tragische en moeilijke lessen'' en zei dat de woorden "nooit meer'' omgezet moeten worden in daden. "De internationale gemeenschap kan niet claimen iets te geven om gruwelijke misdaden en vervolgens wegduiken voor wat het inhoudt om ze te voorkomen'', zei de VN-chef.

Na de ontsteking van het vuur was er een emotionele plechtigheid in het stadion.

Timmermans

Timmermans spreekt van een "emotionele'' herdenking in het stadion. "De toespraken en het uitbeelden van de geschiedenis grijpen sommige toeschouwers zeer aan. De meesten zitten stil en aandachtig te luisteren. Zeer indrukwekkend.'', schreef hij op Facebook. Hij noemde de genocide eerder een "schandvlek op de wereldgemeenschap''.

Timmermans zei eerder te hopen dat Rwanda de herdenking ''aangrijpt om vooruit te kijken en zich in te zetten voor vrede, stabiliteit en welvaart''.

Ook vindt hij het belangrijk dat de regering van Kagame de oppositie meer ruimte biedt. Kagame kwam na de genocide aan de macht en leidt het land op autoritaire wijze.

Herdenking

De Franse ambassadeur in de Rwandese hoofdstad Kigali, Michel Flesch, mag maandag niet naar de herdenking. De regering in Kigali heeft een stokje voor zijn aanwezigheid gestoken door zijn accreditatie als ambassadeur plotseling in te trekken, meldden Franse media.

De Franse minister van Justitie, Christiane Taubira, zou eerst naar Kigali gaan. Maar haar bezoek is afgezegd na uitspraken van de Rwandese president Paul Kagame.

Kagame had in een interview met het blad Jeune Afrique Frankrijk beschuldigd van medeplichtigheid aan de massaslachtingen.

Bekijk beelden van de herdenking:

Achtergrond: Rwanda rouwt én kijkt vooruit