De conservatieve Fidesz-partij van premier Viktor Orbán heeft zondagavond bij de parlementsverkiezingen de overwinning opgeëist.

Orbán sprak duizenden aanhangers in Budapest toe. ''Er bestaat geen twijfel meer over: we hebben gewonnen.''

''Op basis van de verschillen tussen de partijen kunnen we nu met zekerheid zeggen dat de centrumrechtsen voor het eerst sinds de verandering van het regime twee keer achter elkaar regeren", zo blikte vicevoorzitter Gergely Gulyas terug naar de val van het communisme in 1989.

Rond middernacht was 90 procent van de stemmen geteld. Daaruit blijkt dat Fidesz minder dan de helft (44,5 procent) van de kiezers achter zich weet. Eerder op de avond claimde de partij nog een absolute meerderheid te halen.

De socialisten krijgen zo'n 25 procent van de stemmen, op de voet gevolgd door de extreem-rechtse anti-Europa-partij Jobbik, die ruim 20 procent krijgt.

Samenwerking

Al voor de stembusgang was overduidelijk dat Fidesz op een overwinning afstormde. ''We weten de exacte cijfers van onze zege nog niet, maar het is al duidelijk dat we in samenwerking met de christendemocraten meer dan 100 zetels krijgen in het nieuwe, 199 zetels tellende parlement'', aldus Gulyas.

De extreemrechtse partij Jobbik heeft flinke winst geboekt. Met bijna 21 procent van de stemmen is de partij volgens Jobbik-leider Gabor Vona de grootste nationalistische partij in de Europese Unie. ''Jobbik vergroot langzaam maar zeker zijn populariteit'', zei Vona. ''En in de aanloop naar de verkiezingen voor het Europees Parlement willen we duidelijk maken dat Jobbik de grootste nationalistische partij is.''

Vier jaar geleden ging er nog een schokgolf door het continent toen de nationalistische, anti-Europese partij haar eerste zetels behaalde.