De verkiezingen in Afghanistan lijken zaterdag toch gewelddadiger te zijn geweest dan tot nu toe bekend was.

Volgens het Afghaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zouden bijna tweehonderd mensen, vooral leden van de Taliban, op de verkiezingsdag om het leven gekomen. Het ministerie verspreidde zondag een verklaring waar dat in stond.

Volgens het ministerie werden circa 175 leden van de Taliban gedood in confrontaties met veiligheidstroepen. Daarbij kwamen ook twaalf militairen en vier burgers om het leven.

Verder zijn er ongeveer dertig personen aangehouden die van verkiezingsfraude worden verdacht. Een woordvoerder van de klachtencommissie zei dat er bijna 1.300 klachten over het verloop van de stembusgang zijn binnengekomen. Bijna alle klachten zijn telefonisch gemeld.

Aanslag

Twee medewerkers van de kiescommissie en een politieman zijn zondag gedood door een aanslag in de noordelijke provincie Kunduz. Ze werden in hun voertuig omgebracht toen ze stembussen naar de stad Kunduz wilden vervoeren.

Nederland heeft in Kunduz een politietrainingsmissie uitgevoerd. Die begon juni 2011 en kwam vorig jaar voortijdig tot een eind. Dat was het gevolg van het besluit van Duitsland om zich eerder terug te trekken uit Kunduz.