De Afghaanse kiescommissie is zondag begonnen met het tellen van de stemmen die bij de presidentsverkiezingen zijn uitgebracht.

Een woordvoerder van de kiescommissie zei dat circa 7 miljoen van de ruim 12 miljoen stemgerechtigden hebben gestemd.

De stemmen worden de eerste keer in de stemlokalen geteld en daarna nog een keer in het hoofdkantoor van de kiescommissie in de hoofdstad Kabul.

Medewerkers van de kiescommissie lieten weten dat er circa 160 klachten over mogelijke fraude bij de stembusgang zijn binnengekomen, aldus de BBC. Ook is er een aantal meldingen gedaan over geweld bij de stembureaus en een tekort aan stembiljetten.

Historisch moment

De Amerikaanse president Barack Obama prees Afghanistan voor de goede opkomst tijdens de stembusgang. NAVO-topman Anders Rasmussen noemde de verkiezingen ''een historisch moment'' voor het land.

De Afghanen kozen zaterdag een nieuwe president, die Hamid Karzai zal opvolgen. Van de acht kandidaten - allen man - zijn er drie echte kanshebbers. Het gaat om twee oud-ministers van Buitenlandse Zaken, Abdullah Abdullah (60) en Zalmay Rassoul (72), en oud-minister Ashraf Ghani Ahmadzai van Financiën.