De Verenigde Staten gaan twee extra oorlogsschepen aan Japan leveren die zijn uitgerust met een systeem om raketten uit te schakelen.

Tijdens een bezoek aan het Japanse ministerie van Defensie maakte de Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel dit zondag bekend.

De twee schepen gaan pas in 2017 naar Japan. Hiermee komt het totaal van Amerikaanse oorlogsschepen met raketschild in Japan op zeven.

De toezegging van de Amerikanen is een reactie op de recente raketlanceringen van Noord-Korea. Dat land lapt volgens Hagel diverse VN-resoluties aan zijn laars, in een ''patroon van provocatieve en destabiliserende acties, waaronder raketlanceringen''. Deze met raketschild uitgeruste oorlogsschepen zijn volgens de Amerikaan dan ook bedoeld om zowel Japan als de VS te beschermen tegen de dreiging van Noord-Koreaanse raketaanvallen.

De spanningen in de regio zijn de laatste tijd opgelopen nadat Noord-Korea twee middellangeafstandsraketten afvuurde richting de Japanse Zee. De actie werd veroordeeld door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. In totaal heeft Noord-Korea sinds eind februari zeker 86 raketten afgeschoten.

Lees meer over Noord-Korea