Bijna drieduizend Braziliaanse strijdkrachten zijn zaterdag begonnen met het terugwinnen van de macht in een van de gevaarlijkste sloppenwijken van Rio de Janeiro. 

De actie is onderdeel van een veel groter plan om criminele bendes die in dergelijke buurten de dienst uit maken, op te pakken vanwege het WK voetbal komende zomer.

In de grootste schoonveegoperatie tot nu toe worden tanks, helikopters en gepantserde voertuigen ingezet, weet de BBC.

Ook is het luchtruim boven de favela Mare gesloten, waardoor vliegtuigen van en naar de nabijgelegen luchthaven van Rio iets moeten omvliegen.

Het is de bedoeling dat een speciale elite-eenheid van ruim 2500 soldaten tot na het toernooi in de wijk aanwezig blijft om de rust te bewaren. Afgelopen week waren al tweeduizend 'gewone' ordetroepen in de buurt om de bezetting voor te bereiden.

Pacificering

De Braziliaanse autoriteiten zijn sinds eind 2008 bezig met de 'pacificering' van de beruchte sloppenwijken. De gevolgen zijn niet louter positief: inwoners voelen zich vaak veiliger, maar op veel plekken is de niet-drugsgerelateerde criminaliteit zoals overvallen en autodiefstal flink gestegen.

Ook zijn bendes naar andere delen van de stad verhuisd.