Het parlement van Suriname heeft na vier lange vergaderdagen unaniem een wet aangenomen die bepaalt dat president Desi Bouterse voortaan een sjerp als ambtssymbool mag dragen. 

Het officiële lint, in de kleuren van de Surinaamse vlag en afgewerkt met gouden sterren en de letter 'S', past volgens de nieuwe wet meer in de Latijns-Amerikaanse traditie.

Tot voorheen droegen Surinaamse presidenten nog een gouden ambtsketen, die enigszins deed denken aan de ambtsketens van burgemeesters in Nederland.

"Onze president is niet de baas van een gemeente, maar van een land. Telkens hij bij Latijns-Amerikaanse collega's vertoefde, was hij ook de enige met een keten, en dus de vreemde eend in de bijt. Om die twee redenen wilde Bouterse liever een sjerp dragen", vertelt kabinetschef Eugene van der San aan het Surinaamse televisiestation Apintie.

Betekenis

Het parlement moest uiteindelijk vier volledige vergaderdagen uittrekken om de wet erdoor te krijgen. De volksvertegenwoordigers stelden de regering vele vragen over onder meer het ontwerp van de sjerp en de symbolische betekenis van alle versierselen.

De vergaderingen werden meermaals geschorst, zodat de volksvertegenwoordigers met de vicepresident in conclaaf konden gaan.

Prioriteiten

"Er worden in dit land geen duidelijke prioriteiten gesteld", zucht oppositielid Carl Breeveld, die om medische redenen de vergaderingen niet bijwoonde.

"We hadden al een half jaar geleden moeten stemmen over een begroting, maar houden ons letterlijk bezig met symboolpolitiek. Intussen gebruiken we nog de begroting van vorig jaar. Er ligt bovendien belangrijkere wetgeving te wachten, om investeringen aan te trekken en corruptie te bestrijden."

Dat het vier dagen duurde om de wet erdoor te krijgen, komt volgens Breeveld omdat ook de volksvertegenwoordiging werd overvallen door de plotselinge gril van president Bouterse.

Kritiek

De oppositie uitte daarnaast felle kritiek op het staatshoofd, omdat hij eind vorig jaar al eens in het openbaar was verschenen met sjerp zonder dat dit wettelijk was geregeld. Bouterse deelde toen lintjes uit ter ere van de onafhankelijkheidsviering van Suriname. "Het is anders veel te warm om in de felle zon deze handelingen te plegen", meende hij toen.