De inwoners van Afghanistan kiezen zaterdag een nieuwe president als opvolger van Hamid Karzai. 

Mocht geen van de acht kandidaten meer dan 50 procent van de stemmen halen, volgt er eind mei een tweede ronde. De kiesraad schatte deze week dat 12 miljoen van de 30 miljoen Afghanen zich als kiezer hebben laten registreren.

De verkiezingsstrijd is gepaard gegaan met aanslagen van de radicale Taliban, maar de Nederlandse Europarlementariër Thijs Berman, voorzitter van de waarnemersmissie van de Europese Unie,  zegt dat de angst onder de bevolking niet moet worden overdreven.

Berman heeft de afgelopen tijd geconstateerd dat de Afghanen zeer gemotiveerd zijn om hun stem uit te brengen.

De verkiezingen leven volgens Albert van Hal echt in Afghanistan. Dat zei hij vanuit Kabul in een gesprek met NU.nl.

"De Afghanen zijn behoorlijk positief over de verkiezingen, merk ik. Ze volgen de campagnes goed. Op televisie bijvoorbeeld, maar ook de campagnebijeenkomsten worden goed bezocht. Het leeft echt, ook onder de vrouwen die ik spreek." 

Aanslagen

Ondanks enkele aanslagen in het land en regen in de hoofdstad Kabul, hebben veel mensen de kans gegrepen om een stem uit te brengen. Zeker één persoon is omgekomen bij een aanslag in de noordelijke provincie Badghis. Bij aanslagen in Kunduz zijn vier mensen gewond geraakt.

In het Centraal-Aziatische land zijn meer dan 350.000 veiligheidsmensen op de been om de verkiezingen te beschermen.

Volgens de kiescommissie konden zo'n 200 van de ruim 6.400 kieslokalen wegens veiligheidsredenen niet worden geopend.

Berman stelde zijn werk zaterdag in Kabul een half uurtje uit vanwege een dreigende situatie.

''We besloten even te wachten en binnen te blijven en kregen na een half uur een seintje dat het veilig was'', zei Berman. "Binnen is het over het algemeen rustig."

Drukte

''Wat ik tot nu toe heb gezien zijn lange rijen voor de stembureaus", aldus Berman. 's middags werd bekend dat de kiescommissie heeft besloten om wegens de drukte de stemlokalen een uur langer geopend te laten.

In plaats van tot 16.00 uur (lokale tijd), krijgen Afghanen zaterdag tot 17.00 uur 's middags de tijd om een nieuwe president te kiezen, zo meldt CNN.

Taliban

De Taliban hadden gezegd al het mogelijke te doen om het verkiezingsproces te verstoren, maar de Afghanen zijn vastbesloten hen te verslaan door hun stem uit te brengen, zegt Berman.

Intussen is de kiescommissie in Afghanistan ontstemd omdat de telecomautoriteit in het land het sturen van sms'jes tijdens de verkiezingen onmogelijk heeft gemaakt.

Volgens de chef van de autoriteit ATRA is de blokkade ingesteld op verzoek van van de kiescommissie. Maar die ontkent dat bij monde van het hoofd, Sattar Sadaat. ''Wij hebben nooit een dergelijk verzoek gedaan'', zei hij tegen persbureau DPA.

Volgens Sadaat staat de blokkade een ''transparant kiesproces en waarnemingsproces'' in de weg. Hij eiste dat de ATRA het sms'en weer mogelijk maakt.

ISAF

Eind dit jaar eindigt de missie van de internationale troepenmacht ISAF, die van Afghanistan een stabiel, veilig en democratisch land moest maken. Nederlanders waren actief in de provincies Uruzgan en Kunduz.

Van de acht kandidaten - allen man - zijn er drie die kans op het presidentschap maken. Allen zijn onder Karzai minister geweest. Het gaat om twee oud-ministers van Buitenlandse Zaken, Abdullah Abdullah (60) en Zalmay Rassoul (72), en oud-minister Ashraf Ghani Ahmadzai van Financiën.

Bekijk beelden:

Achtergrond: 'Verkiezingen leven echt in Afghanistan' | Karzai laat gemengde erfenis achter

Drie belangrijke presidentskandidaten