Een woedende menigte heeft in Guinee een behandelcentrum aangevallen waar Artsen zonder Grenzen de uitbraak van de dodelijke ziekte ebola probeert tegen te gaan. 

Het centrum in de plaats Macenta heeft de deuren moeten sluiten, meldt de medische hulporganisatie vrijdag. ''We hebben al onze medewerkers geëvacueerd'', aldus een woordvoerder tegen persbureau Reuters

De aanvallers beschuldigen de hulpverleners ervan dat ze de ziekte naar de zuidoostelijke plaats in het Afrikaanse land hebben gebracht.

Ebola heeft de afgelopen tijd meer dan tachtig levens geëist in Guinee. De zeer dodelijke ziekte heeft in meerdere plaatsen in Guinee de kop opgestoken en zelfs in buurland Liberia. Artsen zonder Grenzen spreekt van een ongekende epidemie.

Conakry

De AzG-medewerkers werken behalve in de Macenta, ook in de hoofdstad Conakry en de plaats Guekedou. In alle plaatsen heeft Artsen zonder Grenzen zogeheten isolatie-units opgezet. Dat moet voorkomen dat de ziekte zich verder verspreidt.

Het gaat in Guinee om de zogeheten Zaïre-variant van het ebolavirus. Dat is de agressiefste en dodelijkste vorm; negen op de tien mensen overlijdt eraan. Er bestaat geen vaccin of behandeling voor de ziekte.

Zes dingen die u moet weten over ebola