Het heeft geen enkele zin om Oekraïne nu te beloven dat het ooit kan toetreden tot de Europese Unie. Een dergelijk vooruitzicht op een EU-lidmaatschap lost de huidige crisis niet op.

Dat stelde minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken vrijdag in Athene.

Hij en zijn EU-collega's bogen zich in de Griekse hoofdstad over de situatie in Oekraïne na de Russische annexatie van een deel van de voormalige Sovjetrepubliek.

Europees commissaris Stefan Füle wil dat met Oekraïne over een EU-lidmaatschap wordt gesproken. Hij wil de regering in Kiev een perspectief bieden. Timmermans vindt dat moet worden vastgehouden aan de huidige Europese koers om de samenwerking met Oekraïne te verbeteren.

Krim

De ministers spraken in Athene ook over hun verhouding tot Moskou na de Russische agressie op de Krim. Timmermans vindt het nog niet nodig om zware economische sancties af te kondigen om Rusland verder onder druk te zetten en tot onderhandelingen te bewegen.

De bewindsman ziet nog ''heel veel ruimte'' om de zwarte lijst uit te breiden met personen die de EU schuldig acht aan de afsplitsing van het Oekraïense schiereiland. Hun Europese tegoeden worden bevroren en zij mogen de EU niet in. Op dit moment staan 33 betrokkenen op de lijst. De EU kan ook gerichte maatregelen tegen bedrijven of instellingen afkondigen. ''De mogelijkheden zijn nog niet uitgeput'', aldus Timmermans.

De ministers in Athene namen geen besluiten op hun informele vergadering. Zij komen maandag 14 april opnieuw bijeen in Luxemburg en dan worden mogelijk knopen doorgehakt.

Adempauze

Volgens Timmermans lijkt er nu een adempauze te zijn. ''De indruk is niet dat Rusland op het punt zou staan acties te ondernemen in de rest van Oekraïne. Dat is de hoop op een vermindering van de spanningen. Maar er is ook de vrees dat er ook nog wel wat ongelukken zouden kunnen gebeuren.''

Op verzoek van de EU-lidstaten is de Europese Commissie in Brussel enkele weken geleden al begonnen met het voorbereiden van zwaardere economische sancties, voor het geval de situatie verder uit de hand loopt. Naar verluidt wordt onder meer gekeken naar een wapenembargo of een exportverbod voor hoogstaande technologie.

"Het is belangrijk dat we sterk en verenigd blijven wat betreft de strafmaatregelen die we hebben opgelegd en dat we werken aan hardere sancties als deze nodig zijn", aldus Britse minister van buitenlandse zaken William Hague voorafgaand aan het overleg.

Financiële medewerkers van de EU zeiden eerder deze week dat de Russische economie schade heeft opgelopen door de sancties. De beurswaarde van enkele bedrijven is flink gedaald en veel investeerders halen hun kapitaal weg uit Rusland.

Vazalstaat

De Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov omschreef de Oekraïense regering eerder als een vazalstaat van het Westen. "Het Westen heeft zichzelf de rol toebedeeld om het lot van Oekraïne te bepalen, terwijl de regering tot nu toe weinig onafhankelijkheid heeft laten zien", aldus Lavrov.

Volgens hem is de Oekraïense crisis te wijten aan het gebrek aan respect van de Oekraïense regering voor burgerrechten en de belangen van verschillende Oekraïense regio's.

Vijf dingen die u moet weten over de annexatie van De Krim

Alles over Oekraïne en de Krim in ons dossier