De onderhandelingen tussen de Israëli's en Palestijnen en de Amerikaanse bemiddeling daarbij kunnen niet eeuwig duren.

Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry vrijdag op bezoek in Marokko gezegd.

''De tijd en de moeite die de Verenigde Staten hier als bemiddelaar in kunnen steken, zijn niet onbegrensd'', waarschuwde Kerry; zeker niet ''als de vredesonderhandelingen worden geblokkeerd door de weinig constructieve houding van de twee partijen''.

Kerry overweegt of hij zijn bemiddelende rol in de vredesbesprekingen nog moet voortzetten. Hij keert terug naar Washington om de situatie met president Barack Obama te bespreken.

James Baker

Kerry kwam net uit het Midden-Oosten, waar de laatste gesprekken tussen de partijen mislukt lijken. ''Niemand heeft gezegd de gesprekken af te breken, maar we kunnen niet eindeloos wachten'', aldus Kerry. De Midden-Oostenmoeheid overkwam ook Kerry's voorganger James Baker. Die ging in 1990 boos naar huis en zei tegen de Israëli's: bel het Witte Huis maar als jullie serieus willen praten.

De gesprekken tussen Israël en de Palestijnen zijn vorig jaar weer begonnen, nadat ze jaren hadden stilgelegen. Maar tot een compromis zijn de partijen niet gekomen.

Genadeklap

Zowel Israël als de Palestijnen namen de afgelopen dagen besluiten die het vredesproces de genadeklap kunnen toedienen.

De Palestijnse premier Mahmoud Abbas heeft, zeer tegen de zin van Israël, via de Verenigde Naties het lidmaatschap aangevraagd van vijftien internationale organisaties. De Israëlische regering weigert tot woede van de Palestijnen het beloofde laatste cohort Palestijnse gevangenen vrij te laten.

Meer over het Midden-Oostenconflict