Militairen uit Tsjaad zaten achter de schietpartij van afgelopen weekeinde in de Centraal Afrikaanse Republiek. Dat zeggen onderzoekers van de Hoge Commissaris van de mensenrechten van de VN.

Tientallen burgers, waaronder vrouwen, kinderen, gehandicapten en ouderen, vonden op een markt de dood in een kogelregen. Volgens de onderzoekers schoten de militairen zonder aanleiding op de menigte.

Zeker dertig mensen werden gedood, meer dan driehonderd anderen raakten gewond. Tsjaad kondigde donderdag aan zijn troepen uit het buurland terug te trekken.

De Centraal Afrikaanse Republiek wordt al maanden verscheurd door etnisch en religieus geweld. Dat bracht Frankrijk ertoe een troepenmacht te sturen om de burgerbevolking te beschermen. Een Afrikaanse ondersteuningsmacht, waartoe ook de militairen uit Tsjaad behoorden, moet de strijdende partijen uit elkaar houden.

Volgens Amnesty International mag de terugtrekking van de militairen door Tsjaad er niet toe leiden dat ze niet vervolgd worden voor mensenrechtenschendingen.