Genocideverdachte Jean-Claude I. heeft vrijdag in Nederland aangifte gedaan tegen de Rwandese president Paul Kagame. Ook is de aanklacht per email aan justitie in Rwanda gestuurd.

Dat zeggen zijn Nederlandse advocaten, Michiel Pestman en Göran Sluiter.

I. zit vast in Nederland. Hij beschuldigt Kagame van volkerenmoord (genocide), misdrijven tegen de menselijkheid, oorlogsmisdaden, gedwongen verdwijning en foltering.

De president heeft zich volgens de eveneens Rwandese I. in de periode 1996 en 1997 aan deze misdrijven schuldig gemaakt, samen met hooggeplaatste militaire en politieke leiders.

Visum

Ze werden niet alleen in Rwanda maar ook in de Democratische Republiek Congo gepleegd. I. heeft verder aangifte gedaan voor de verdwijning van zijn broer en vader, die toen in Rwanda werden opgepakt en nooit meer zijn teruggezien.

Pestman wilde de aangifte eigenlijk persoonlijk aan de autoriteiten in Rwanda overhandigen. Hij kreeg geen visum.

Uitleveren

De rechtbank in Den Haag besloot eind december vorig jaar dat Nederland I. mag uitleveren aan Rwanda. De autoriteiten daar verdenken I. op hun beurt van betrokkenheid bij de massale moordpartijen die in 1994 zijn gepleegd.

Hij werd in juli vorig jaar in Nederland opgepakt en zit sindsdien vast. I. weerspreekt de beschuldigingen maar verzet zich tegen zijn uitlevering, omdat hij geen enkel vertrouwen heeft dat hij in Rwanda een eerlijk proces krijgt.

I. vreest voor martelingen in Rwanda. De Nederlandse rechter vindt dat de minister onder meer de veiligheid van I. in Rwanda moet afdwingen en het proces daar moet laten waarnemen.

Ernstig

I. vecht zijn uitlevering nog steeds aan, nu bij de Hoge Raad. Pestman: ''Cliënt vreest dat hij uitlevering naar Rwanda niet zal overleven. Wij hopen dat de minister tot inkeer komt.''

Justitie vindt de verdenkingen tegen I. ernstig en serieus. Er ligt onder meer informatie van het Rwanda Tribunaal.

Rwanda herdenkt maandag dat twintig jaar geleden het bloedbad begon, waarbij in honderd dagen tijd naar schatting 800.000 mensen werden uitgemoord.