In Mali zijn drie mensen mogelijk besmet met de dodelijke ziekte ebola. Het drietal is opgenomen in een ziekenhuis in de hoofdstad en wordt strikt afgescheiden van andere patiënten verzorgd. 

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO in Bamako gaat het om Malinezen die in het grensgebied met Guinee werken.

De drie vertonen symptomen van de ziekte als overgeven en diarree. De voor ebola kenmerkende bloedingen zijn nog niet geconstateerd, zei het Malinese ministerie van Volksgezondheid vrijdag tegen de Franse zender RFI.

Bloedmonsters van de drie zijn naar de Verenigde Staten gestuurd om te bepalen of ze echt de gevreesde ziekte hebben.

Nederlandse missie

De mogelijke ebolabesmetting in Mali heeft volgens het ministerie van Defensie in Den Haag geen gevolgen voor de Nederlandse missie in dat West-Afrikaanse land. Defensie houdt de situatie wel goed in de gaten en neemt als het nodig is maatregelen om de risico's voor de Nederlanders zo veel mogelijk te beperken. 

In Bamako zijn al Nederlandse politietrainers actief, in de noordoostelijke stad Gao wordt momenteel het basiskamp van de Nederlandse militairen gebouwd.

Bezweken

Tientallen mensen zijn de afgelopen week in West-Afrika bezweken aan de dodelijke ziekte. Sterfgevallen worden gemeld in Guinee en Liberia.

Ebola is een zeldzame ziekte waar geen behandeling of vaccin voor is. De epidemieën zijn klein, maar ze veroorzaken paniek omdat de ziekte tot in 90 procent van de gevallen dodelijk kan zijn. De zieken kunnen veel bloed verliezen, ook via hun neus en hun urine.

Zes dingen die u moet weten over ebola