Zaterdag wordt in Afghanistan gestemd over een nieuwe president. Wie zijn de belangrijkste kandidaten? 

Abdullah Abdullah

Deze voormalig minister van Buitenlandse Zaken onder de zittende president Hamid Karzai is inmiddels diens voornaamste criticus. Hij deed mee aan de presidentiële verkiezingen in 2009 en werd tweede met ruim dertig procent van de stemmen.

Abdullah stapte in de tweede verkiezingsronde uit de race tegen Karzai, omdat hij er naar eigen zeggen geen vertrouwen in had dat de verkiezingen eerlijk zouden verlopen. Hij zegt dat Karzai nu, ondanks dat hij vertrekt, invloed uitoefent op de verkiezingen. 

Abdullah leidt in de peilingen en is ook populair in het Westen, omdat hij redelijk liberale opvattingen heeft en bijvoorbeeld opkomt voor vrouwenrechten. De voormalig minister moet vrezen voor zijn leven en wordt permanent beveiligd door gewapende mannen. Enkele van zijn campagnemedewerkers zijn al gedood. 

Zalmai Rasul

Een 72-jarige arts die in het verleden nauw samenwerkte met Karzai. Hij diende als diens adviseur, als minister van Luchtvaart, als raadsman op het gebied van nationale veiligheid, en tot 2013 als minister van Buitenlandse Zaken. 

Rasul geniet de steun van Abdul Qayum Karzai, de zoon van de president die recentelijk aankondigde niet mee te zullen doen aan de verkiezingen. 

Rasul is ongetrouwd, wat door veel van de streng islamitische kiezers als vreemd wordt ervaren. Hij is mikpunt van grappen en zou een probleem met seksualiteit hebben.

De arts claimt zelf dat hij zonder gezin meer tijd heeft om zich op z'n politieke taken te richten. Hij heeft bovendien wel een vrouwelijke running mate, wat hem de steun van Afghaanse vrouwen moet gaan opleveren. 

Ashraf Ghani

Deze voormalig minister van Financiën is een academicus. Hij was antropologiedocent en studeerde aan de prestigieuze universiteit van Columbia in Amerika. 

Ghani werkte ook voor de wereldbank, en als speciale adviseur van de VN-gezant Lakhdar Brahimi. In 2006 was hij zelfs kandidaat voor de opvolging van Kofi Annan als Secretaris-Generaal van de VN. 

Ghani was een prominent figuur in het herstructureren van Afghanistan na de val van de Taliban. Hij is een voorstander van buitenlandse investeringen om de economie van Afghanistan op de been te krijgen, in plaats van directe financiële steun.