In het oosten van Afghanistan heeft een onbekende man in politie-uniform twee buitenlandse journalisten van het Amerikaanse persbureau AP neergeschoten.

Volgens de lokale politie overleefde de Duitse oorlogsfotografe Anja Niedringhaus de schietpartij niet. De Canadese journaliste Kathy Gannon raakte zwaargewond.

De schietpartij had plaats in de provincie Chost een dag voor de presidents- en regionale verkiezingen. De Taliban hebben gezworen de stembusgang in de war te schoppen.

De uit Westfalen afkomstige Niedringhaus (48) verwierf bekendheid met haar foto's van de val van de Berlijnse Muur in 1989. Daarna fotografeerde zij tijdens de burgeroorlog in het uiteenvallende Joegoslavië.

Ook coverde zij de conflicten in het Midden-Oosten, Libië, Afghanistan en Pakistan. In 2005 kreeg zij de Pulitzerprijs voor haar foto's van gevechten in Irak.

Beter beveiligen

Belangenorganisatie Journalisten zonder Grenzen waarschuwde afgelopen woensdag nieuwsorganisaties al hun journalisten beter te beveiligen. Vooral de mensen die verslag doen bij stembureaus in kleine provincieplaatsen, zijn kwetsbaar.

Enkele weken geleden werd de Zweedse journalist Nils Horner op klaarlichte dag in Kabul op straat doodgeschoten. Ook de dood van AFP-correspondent Sardar Ahmad gebruikt de organisatie als waarschuwing.

Zelfs in de relatief veilige hoofdstad Kabul lopen journalisten dus gevaar, aldus Journalisten zonder Grenzen.

Reactie Timmermans

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans is geschokt, zo blijkt op Facebook: ''Vreselijk dat de beroemde Duitse fotografe Anja Niedringhaus in Afghanistan is vermoord. Zij is de volgende in een reeks journalisten die hun werk in Afghanistan met de dood moesten bekopen. Hun werk is onmisbaar voor de wereldgemeenschap, maar soms lopen zij daarbij gigantische risico's en betalen zij de hoogste prijs. Mijn hart gaat uit naar de nabestaanden en ik hoop dat haar Canadese collega Kathy Gannon de aanslag overleeft."