''Ik ben heus niet zo dom om iemand met Hitler te vergelijken.'' Zo verdedigde de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble zijn omstreden uitspraken over de Oekraïne-crisis donderdag op de Duitse televisie.

De minister vergeleek de Russische annexatie van de Krim met de annexatie door nazi-Duitsland van het Sudetenland in 1938.

''Dit kennen wij allemaal uit de geschiedenis. Met dergelijke methoden heeft Hitler het Sudetenland overgenomen en nog veel meer'', zei de Duitse bewindsman maandag in Berlijn.

Schäuble verklaarde donderdag dat hij met deze opmerkingen alleen aan studenten wilde uitleggen hoe de crisis over de Krim in elkaar steekt. ''Wij maken geen vergelijking. Duitse politici doen dat niet'', zei de minister.

Provocatie

Vanwege de uitspraken van Schäuble werd de Duitse ambassadeur in Moskou donderdag op het matje geroepen ''Wij beschouwen deze pseudohistorische opmerkingen van de Duitse minister als provocatie'', aldus het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. ''De vergelijking is een grove manipulatie van historische feiten.''

Ook in eigen land wekte de minister irritatie met zijn uitspraken. Bondskanselier Angela Merkel liet eerder al weten dat zij ''de annexatie van de Krim als op zichzelf staand geval behandelt''.

Vijf dingen die u moet weten over de annexatie van De Krim

Alles over Oekraïne en de Krim in ons dossier