Het Italiaanse college voor bescherming van persoonsgegevens heeft Google donderdag een boete opgelegd, omdat het met Google Streetview de privacyregels heeft geschonden. 

Het bedrijf is nu met 1 miljoen euro over de brug gekomen.

Google begon in 2007 met Streetview, een website die afbeeldingen van het straatbeeld koppelt aan landkaarten. Volgens de privacywaakhond waren de auto's waarmee Google in 2010 foto's maakten van straten in Italië niet herkenbaar genoeg.

Toevallige voorbijgangers zijn daardoor niet in de gelegenheid gesteld om te beslissen of ze wel of niet gefotografeerd wilden worden.

Het is niet de eerste keer dat Google onder vuur ligt voor het schenden van privacyregels. Ook Frankrijk, Duitsland en Zuid-Korea maakten eerder bezwaar tegen Google Streetview. Google erkende dat de speciale auto's die de foto's maken ook wifi-data opvingen en daardoor onder meer e-mails en wachtwoorden onderschepte.

De Franse privacywaakhond legde het bedrijf daarvoor in 2011 een boete van 100.000 euro op, de hoogst opgelegde boete ooit. In Duitsland moest Google vorig jaar 145.000 euro ophoesten in een soortgelijke zaak.