Een geheim Amerikaanse rapport over omstreden verhoormethoden door de CIA moet worden vrijgegeven.

Het gaat om onder meer de samenvatting van een uitgebreider rapport van de Amerikaanse Senaat over verhoormethoden als 'waterboarden'. Daarbij heeft de verhoorde het gevoel dat hij verdrinkt.

De inhoud is zeer gevoelig. In het rapport staat volgens de Amerikaanse krant Washington Post dat de CIA jarenlang wrede verhoren uitvoerde, dat die niet het beoogde resultaat hadden en dat de Amerikaanse regering daarover is misleid.

De Senaatscommissie voor de inlichtingendiensten stemde donderdag voor publicatie. Van de veertien Senatoren stemden er elf voor en drie tegen. President Barack Obama heeft meerdere keren gezegd dat hij een deel van het rapport gepubliceerd wilde hebben.

Het kan nog wel een tijd duren voordat het rapport daadwerkelijk openbaar is.

Wreedheid

''Het doel van dit onderzoek was om de feiten van dit geheime programma te onthullen; de uitkomsten waren schokkend'', aldus voorzitster Dianne Feinstein van de Senaatscommissie. ''Het rapport toont een wreedheid die in schril contrast staat met de waarden van onze natie''.

Amnesty International vindt het goed dat het rapport over het geheime detentieprogramma ten tijde van president George W. Bush straks niet meer geheim is. Maar de mensenrechtenorganisatie wil ook dat president Obama ervoor zorgt dat de CIA nooit meer martelmethoden gebruikt. Ook mag zou de CIA niet meer zelf mogen beslissen wat geheim moet blijven en wat niet.