De geplande vrijlating van een vierde groep Palestijnse gevangenen door Israël is van de baan. Dit is donderdag in Jeruzalem bekendgemaakt. 

Volgens minister van Justitie Tzipi Livni hebben de Palestijnen zich niet aan de voorwaarden voor de vrijlating gehouden, die het vastgelopen vredesproces in het Midden-Oosten moet bevorderen.

Israël is verbolgen over het streven naar meer erkenning van Palestina in VN-verband. Onlangs heeft de Palestijnse president Mahmoud Abbas de toetreding van Palestina tot vijftien VN-instanties en -verdragen aangevraagd. Dat deed hij naar eigen zeggen omdat Israël afspraken niet zou zijn nagekomen.  

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties had Palestina in 2012 als staat erkend, tot grote woede van Israël.

De Joodse staat vreest dat Palestina toe zou kunnen treden tot het Statuut van Rome, het oprichtingsverdrag van het Internationaal Strafhof. De Palestijnse Autoriteit vroeg het ICC in Den Haag al in januari 2009 om oorlogsmisdaden tijdens de Gazaoorlog te onderzoeken.

Toenmalig ICC-hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo kwam na ampel beraad tot de conclusie dat hij niet met zekerheid kon vaststellen of Palestina een staat is. De VN-resolutie uit 2012 geeft daarover duidelijkheid. Palestina heeft echter sindsdien onder westerse diplomatieke druk afgezien van nieuwe stappen richting ICC.