Marine Le Pen is donderdag veroordeeld tot een boete van 10.000 euro. De leider van het extreem rechtse Front National (FN) had tijdens de Franse verkiezingscampagne in 2012 een pamflet van een politieke tegenstander vervalst. 

Jean-Luc Mélenchon van de linkse Parti de Gauche had daarop aangifte gedaan. Le Pen noemde dat "gejank en aanstellerij".

Het FN had een verdraagzaam citaat van Mélenchon gebruikt: "Er is geen toekomst voor Frankrijk zonder de Arabieren en de Berbers uit de Maghreb." Het FN had dat afgedrukt op groen papier, de kleur van de islam. Ook was het pamflet voorzien van een uitspraak in Arabisch schrift.

Voor de burger was niet duidelijk dat het pamflet van het FN afkomstig was. Le Pen is dan ook veroordeeld voor een "frauduleuze handeling" door de rechtbank in het Noord-Franse Béthune. Dat had kunnen worden voorkomen door een waarschuwing dat het om een parodie gaat, aldus de krant Libération.

Anti-islamstickers

De actie heeft veel weg van de stickeractie van Geert Wilders in december. Hij liet toen groene anti-islamstickers drukken met daarop in het Arabisch de tekst: "De islam is een leugen. Mohammed is een boef. De koran is gif." 

Hij gebruikte daarbij de vlag van Saudi-Arabië, waar normaal gesproken de islamitische geloofsbelijdenis op staat. De sticker was "niet om te kwetsen, wel om te choqueren. Het is mijn intentie om mensen te bevrijden van het juk van de islam. Om ze te vertellen waar die islam voor staat", stelde Wilders toen.

Le Pen trekt bij de Europese verkiezingen samen op met PVV-leider Geert Wilders.