Zaterdag wordt in Afghanistan gestemd over een nieuwe president. Onder de Afghaanse bevolking leven de verkiezingen echt, al is het in Kabul rustiger op straat uit angst voor aanslagen.

Dat zegt Albert van Hal, hoofd van de hulporganisatie Cordaid in Afghanistan, vanuit Kabul in een gesprek met NU.nl.

"De Afghanen zijn behoorlijk positief over de verkiezingen, merk ik. Ze volgen de campagnes goed. Op televisie bijvoorbeeld, maar ook de campagnebijeenkomsten worden goed bezocht. Het leeft echt, ook onder de vrouwen die ik spreek." 

Het feit dat een van de kandidaten, Zalmai Rassoul, een vrouwelijke running mate heeft die meedoet voor de positie van vicepresident, versterkt het enthousiasme van veel Afghaanse vrouwen over de verkiezingen.

Geweld

De Taliban heeft het geweld in de aanloop naar de verkiezingen opgevoerd en Van Hal ziet het effect van die ontwikkeling in Kabul. "Sinds woensdag is het rustiger op straat. Veel mensen blijven uit angst voor aanslagen binnen. Scholen, die straks fungeren als stembureaus, zijn gesloten."

Van Hal verwacht dat in Kabul veel mensen zullen gaan stemmen, ook al is onduidelijk óf, waar en wanneer de Taliban zaterdag toeslaat.

Stembussen

De stembussen in Afghanistan gaan zaterdag om 8.00 uur 's ochtends open en om 16.00 uur dicht. Iedereen met een stemkaart mag stemmen. Ook vrouwen, al is het volgens Van Hal de vraag of er bij elk stembureau genoeg vrouwen zijn om de stemmende vrouwen te fouilleren.

Na zaterdag volgt in Afghanistan een zo mogelijk nóg belangrijkere periode. De uitslag moet officieel binnen twintig dagen bekend worden gemaakt, maar de verwachting is dat dat niet gaat lukken. Het is de vraag of er genoeg degelijk toezicht is op het tellen van de stemmen.  

"Het is onmogelijk om fraude geheel te voorkomen", aldus Van Hal. "Onveiligheid maakt toezicht op de stembusgang moeilijk. Afghanistan blijft een land in oorlog."

Karzai

De zittende president Hamid Karzai maakt na de aanstaande verkiezingen plaats voor een opvolger. Drie kandidaten, elk met een andere etnische achtergrond, lijken kans te maken op het presidentschap.

Naar alle waarschijnlijkheid krijgt geen van alle kandidaten een meerderheid van de stemmen, en is een tweede stemronde nodig. 

Cordaid is in Afghanistan vooral actief op het gebied van gezondheidszorg, bijvoorbeeld via opleiding van vroedvrouwen.

Lees ook: Karzai laat gemengde erfenis achter

Drie belangrijke presidentskandidaten